Centre de Dermatologia Clínica i Quirúrgica

  • Spanish
  • English
  • Català

Horari : De dilluns a divendres de 10h a 20h
  Telèfon : 93 393 31 75

V DermaFòrum: El virus del Papil·loma Humà

El dia 23 de Març es va dur a terme la V reunió del Dermafòrum a càrrec dels Drs. Alba Català, dermatòloga de la nostra unitat, i Eloy Espin, cirurgià i coloproctóleg del Centro Médic Teknon en el qual van revisar el paper de les infeccions per virus de papil·loma humà en la gènesi de la formació de neoplàsies, centrant-se en el tema de les neoplàsies intraepitelials i quina és la conducta terapèutica que s’ha de seguir. Així mateix, es va tractar el tema de la vacunació i el maneig terapèutic: les teràpies tòpiques, destructives i l’exèresi de les lesions.

Què és el Virus del Papiloma Humà (VPH)?

Els VPH són un grup de més de 200 virus relacionats, capaços d’infectar només cèl·lules epitelials escamoses. El 75% dels tipus VPH causen berrugues a la pell (mans, peus, cara i tronc) i no es transmeten sexualment. En canvi, el 25% dels tipus VPH infecten mucoses i també es diuen anogenitals i es transmeten per contacte sexual (vaginal, anal o oral).

És comú el VPH?

La infecció per VPH és la infecció de transmissió sexual més comuna. Més del 90% ♂ i més de 80% ♀ sexualment actius seran infectats per almenys un tipus de VPH alguna vegada a la vida, i d’ells el 50% per VPH d’alt risc. Les majoria infeccions per VPH ocorren sense símptomes i, desapareixen en 1 o 2 anys. Però, algunes per VPH alt risc poden persistir per molts anys, resultar en canvis cel·lulars que, si no es tracten, poden evolucionar a càncer.

A qui infecta el VPH?

Qualsevol persona que hagi estat activa sexualment alguna vegada (sexe vaginal, anal o oral). Es transmet fàcilment entre parelles per contacte sexual. Les infeccions són més probables en els que tenen moltes parelles sexuals o tenen contacte sexual amb algú que tingui / hagi tingut moltes parelles. La majoria de la gent contreu infeccions per VPH poc temps després de fer-se activa sexualment i algú pot tenir una infecció per VPH tot i que no tingui símptomes i el seu únic contacte sexual amb una persona infectada pel VPH hagi passat molts anys enrere.

Per a què serveix la vacuna?

La vacunació enfront de VPH abans de l’activitat sexual pot reduir el risc d’infecció pels tipus de VPH que cobreix la vacuna. Les vacunes proveeixen una forta protecció contra les infeccions noves, però no són eficaços per tractar infeccions per VPH ja existents o malalties causades per VPH.

Qui ha de vacunar-se contra el VPH i quan?

La vacuna contra el VPH produeix la resposta immune més fort en preadolescents. Les recomanacions de l’American Cancer Society:

  • De rutina per a nenes i nens 11 o 12 anys d’edat (es pot iniciar als 9 anys).
  • També es recomana de 13 a 26 anys d’edat si no han començat la vacunació o que l’han començat però no completat. Les persones de 22 a 26 anys d’edat la vacunació és menys eficaç en la reducció del risc de càncer.

Què passa amb homes i dones per a persones amb més de 26 anys? ¿S’han de vacunar?
Les vacunes contra el VPH no estan aprovades per a persones amb més de 26 anys. Tot i que les vacunes són segures, es desconeix el benefici que poden proporcionar.